news 22 Apr 2024

Een jaar van controverse opgelost: Oplaadboxen van Easee vrijgegeven door Zweedse autoriteiten

Een jaar van controverse opgelost: Oplaadboxen van Easee vrijgegeven door Zweedse autoriteiten - Blulinc

Na meer dan een jaar van intensieve beoordeling en een tijdelijke verkoopstop is er een nieuwe ontwikkeling rond de oplaadboxen van Easee, waaronder de modellen Easee Home en Easee Charge. Aanvankelijk werden deze producten door de Zweedse Elektrische Veiligheidsautoriteit aangemerkt vanwege meerdere technische defecten, wat leidde tot een onmiddellijke verkoopstop en de opdracht om verkochte en geïnstalleerde eenheden te repareren.

Het kernprobleem dat werd geïdentificeerd, betrof onvoldoende breekafstanden en een falen in het effectief omgaan met hoge stromen, gekoppeld aan de afwezigheid van een ingebouwde aardlekschakelaar volgens de industriestandaarden. Deze problemen riepen significante veiligheidszorgen op, wat leidde tot een grondige herziening door de autoriteit.

Echter, in een verrassende wending heeft de Zweedse Elektrische Veiligheidsautoriteit nu haar standpunt over de noodzaak van onmiddellijke reparaties aan de geïnstalleerde eenheden herzien. Volgens hun laatste besluit hoeft Easee de momenteel in gebruik zijnde oplaadboxen niet meer te retrofiten of te repareren. Deze beslissing komt na een grondige risicobeoordeling die concludeerde dat de kans op ernstige fouten minimaal is en daarmee de uitgebreide maatregelen die nodig zouden zijn om alle bestaande installaties aan te passen, niet rechtvaardigt.

Per Samuelsson, hoofd van de productafdeling bij de Zweedse Elektrische Veiligheidsautoriteit, legde de redenering achter deze beslissing uit: "Onze analyse suggereert dat de potentiële fouten in deze oplaadboxen op dit moment geen ernstig risico vormen voor personen of eigendommen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat deze eenheden naarmate ze ouder worden, het risico op ernstige storingen minimaal blijft."

Ondanks het herziene besluit van de autoriteit over reparaties, blijft het verbod op de verkoop van de getroffen modellen van kracht. Easee is verplicht om doorlopende communicatie met de autoriteit te onderhouden, waarbij voorspellingen van mogelijke fouten en daadwerkelijke foutresultaten worden verstrekt. Deze voortdurende monitoring is bedoeld om eventuele toekomstige risico's die kunnen ontstaan door het verouderen van deze apparaten te voorkomen.

Deze beslissing is ongetwijfeld een opluchting voor Easee en zijn klanten, die keken naar het vooruitzicht van wijdverspreide en mogelijk kostbare reparaties. Het benadrukt ook de complexiteiten die betrokken zijn bij het reguleren en overzien van elektrische veiligheidsnormen, waarbij een evenwicht tussen veiligheidsmaatregelen en praktische maatregelen zorgvuldig moet worden beheerd.

Voor huidige gebruikers van de oplaadboxen van Easee betekent dit dat hun installaties op hun plaats kunnen blijven zonder wijzigingen. Ze moeten echter alert blijven op eventuele toekomstige updates of terugroepacties, mochten verdere beoordelingen het huidige begrip van deze risico's veranderen.

Naarmate de situatie zich blijft ontwikkelen, zal het interessant zijn om te zien hoe Easee de volgende stappen navigeert om volledig vertrouwen in hun producten te herstellen, terwijl ze zich houden aan de strenge veiligheidsnormen van Zweden. Voor nu kunnen hun bestaande klanten in ieder geval iets gemakkelijker ademhalen.

Bron:(https://alltomelbil.se/vandning-bristfalliga-easee-laddboxar-behover-inte-at

Neem contact met ons op

Advies nodig?

Niet zeker welke laadoplossing best bij je past? Onze medewerkers maken je wegwijs. Ze kennen alle opties en toepassingen als hun broekzak.

Ook interessant

Het is een opwindende wereld, die van de eMobility. Blulinc zit in de kopgroep, volgt de actualiteit op de voet en neemt je mee in eigen innovaties.

Bekijk meer nieuws

Heb je een vraag bij een product of dienst van Blulinc, of heb je hulp nodig bij een bestelling? Trek gerust aan onze mouw.

Vraag hier raad