Je hebt misschien al wel gehoord over de verschillende laadmodes voor elektrische wagens. Wij zetten ze overzichtelijk voor je op een rijtje.
Laadmode 1: de huishoudelijke stekker
De eenvoudigste manier van laden. Je plugt de wagen in, in de huishoudelijke stekker. De gelijkrichter bevindt zich in het voertuig. Het opladen duurt lang en weet ook dat de veiligheid van de gebruikte stroomkring op deze manier niet verzekerd is. Deze manier wordt dan ook niet meer toegepast en in sommige landen is het zelfs verboden.
Laadmode 2: Cable Control Box
Wil je opladen via het standaard stopcontact, dan is dit de manier. Een Cable Control Box (ICCB) is ingewerkt. In deze box bevindt zich een differentieelschakelaar en stroombeperking. Is er een goede aarding, dan is dit een beveiligde manier van oplossen. Het is belangrijk om de laadstroom enigszins te beperken. Huishoudelijke stopcontacten zijn er immers niet op voorzien om langdurig belast te worden met hoge stroom. Het stopcontact kan hierdoor gevaarlijk warm worden. Laden kan op deze manier wel enige tijd in beslag nemen.
Laadmode 3: veilig manier van laden
Bij mode 3 wordt er gebruik gemaakt van stekkers en stopcontacten die specifiek geschikt zijn voor het opladen van elektrische wagens. Het stopcontact is ingebouwd in het laadpunt dat een vast onderdeel is van een elektrische huisinstallatie. De voortdurende communicatie tussen laadpunt en voertuig zorgt voor een veilige manier van laden. Het opladen gaat een heel stuk sneller omdat hogere stromen toegelaten zijn. Bovendien kan er ook ingesteld worden wanneer er opgeladen wordt, waardoor er vaak van een voordeliger tarief gebruik gemaakt kan worden.
Laadmode 4: het snelladen
Laadmode 4 wordt ook wel snelladen genoemd. Bij deze manier van laden zit de gelijkrichter in de laadstation. Dit maakt de installatie uiteraard duurder. Voor thuisladen is dit geen optie.