Case 17 Jan 2024

Gemeente Lievegem Laadinfrastructuurproject

De gefuseerde gemeente Lievegem, bestaande uit de voormalige gemeenten Zomergem en Lovendegem, herkende de noodzaak om de overgang naar elektrisch rijden voor hun dienstwagens te versnellen. Met een strategische visie op duurzaamheid en verbeterde mobiliteit, werd het doel gesteld om een betrouwbare en efficiënte laadinfrastructuur te ontwikkelen.

Gemeente Lievegem Laadinfrastructuurproject - Blulinc

Projectbeschrijving:

Inleiding:

De gefuseerde gemeente Lievegem, bestaande uit de voormalige gemeenten Zomergem en Lovendegem, herkende de noodzaak om de overgang naar elektrisch rijden voor hun dienstwagens te versnellen. Met een strategische visie op duurzaamheid en verbeterde mobiliteit, werd het doel gesteld om een betrouwbare en efficiënte laadinfrastructuur te ontwikkelen.

Doel:

Creëren van een robuuste en toegankelijke laadinfrastructuur voor de dienstwagens van de gemeente, waardoor ze kunnen overgaan naar een duurzamer vervoersmiddel en bijdragen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk.

Uitdagingen:

● Coördineren en implementeren van laadinfrastructuur over twee locaties.
● Garanderen van optimale functionaliteit en toegankelijkheid voor gemeenteambtenaren.
● Navigeren door de technische en logistieke uitdagingen die komen kijken bij het
installeren van laadpunten in openbare ruimtes.

Oplossing:

Het project heeft met succes 12 laadpunten geïmplementeerd, verdeeld over de twee locaties, die niet alleen de operationele efficiëntie verhogen maar ook een duidelijk signaal geven van de toewijding van de gemeente aan duurzame praktijken.

Projectaanpak:

Plan van Aanpak:

De focus lag op een methodische en gefaseerde aanpak, waarbij voorafgaande site-analyses en stakeholderbetrokkenheid werden gebruikt om een naadloze implementatie te waarborgen.

Team en Rollen:

Met een multidisciplinair team, dat expertise bundelde op het gebied van techniek,
projectmanagement en lokale regelgeving, functioneerde ons team als de “All-In-One” partner om het project van concept tot realisatie te brengen.

Uitvoering en Methodologie:

Agile projectmanagementmethodologie werd toegepast om flexibiliteit en aanpassingsvermogen te waarborgen, met regelmatige sprints en check-ins om de projectdoelen op de rails te houden.

Communicatie en Samenwerking:

Een transparante en continue communicatiestroom werd gehandhaafd tussen het team, de onderaannemers en de gemeente om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden te allen tijde op de hoogte waren van de projectontwikkeling.

Risicobeheer:

Proactieve identificatie en mitigatie van potentiële risico's waren ingebed in elke projectfase om zeker te stellen dat de levering op tijd en binnen het budget was.

Resultaten:

Succesvolle implementatie van 12 laadpunten, die nu operationeel en toegankelijk zijn voor gemeentevoertuigen, terwijl ze ook een potentieel uitbreidbare infrastructuur bieden voor toekomstige groenere initiatieven.

Resultaten en Prestaties:

Behaalde Doelen:

Succesvolle levering van het project volgens de vooraf gedefinieerde specificaties en binnen de gestelde tijdlijnen, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente.

Klanttevredenheid:

De gemeente Lievegem heeft een verhoogde operationele efficiëntie en stappen naar een duurzamere toekomst gerealiseerd, wat de tevredenheid van stakeholders en het publiek heeft vergroot.

Leerpunten:

Terwijl het project als een succes werd beschouwd, heeft het team waardevolle inzichten opgedaan met betrekking tot stroombeheer en locatieoptimalisatie, die zullen worden meegenomen naar toekomstige projecten.

Met deze gedetailleerde referentie hopen we onze ervaring en aanpak in soortgelijke projecten te illustreren en vertrouwen op te bouwen dat wij de ideale partner zijn voor toekomstige samenwerkingen.

Neem contact met ons op

Advies nodig?

Niet zeker welke laadoplossing best bij je past? Onze medewerkers maken je wegwijs. Ze kennen alle opties en toepassingen als hun broekzak.

Ook interessant

Het is een opwindende wereld, die van de eMobility. Blulinc zit in de kopgroep, volgt de actualiteit op de voet en neemt je mee in eigen innovaties.

Bekijk meer nieuws

Heb je een vraag bij een product of dienst van Blulinc, of heb je hulp nodig bij een bestelling? Trek gerust aan onze mouw.

Vraag hier raad