Nieuws 22 Jan 2024

Komt de emissieloze bedrijfswagen er nu eindelijk aan?

Bedrijfswagens sneller later vergroenen? Daar lijkt nu eindelijk vaart in te komen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft in elk geval enkele zeer concrete fiscale maatregelen klaar om bedrijfswagens sneller te laten vergroenen. Iets wat we bij Blulinc uiteraard op de voet volgen.

Komt de emissieloze bedrijfswagen er nu eindelijk aan? - Blulinc

Bedrijfswagens sneller later vergroenen? Daar lijkt nu eindelijk vaart in te komen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft in elk geval enkele zeer concrete fiscale maatregelen klaar om bedrijfswagens sneller te laten vergroenen. Iets wat we bij Blulinc uiteraard op de voet volgen.

De belangrijkste punten uit het voorstel op een rijtje

Enkel nog de WLTP-waarden voor berekeningen 

Lease of bestel je vanaf september nog een bedrijfswagen, dan mag je enkel nog de WLTP CO2-uitstoot gebruiken en dit zowel voor de fiscale aftrek als het Voordeel Alle Aard. Bestel je voor 1 september dan mag je ook nog de NEDC 2.0 code gebruiken, indien dat voordeliger is. Er wordt enkel gekeken naar de besteldatum.

Mobiliteitsbudget wijzigt  

In de eerste pijler van het mobiliteitsbudget zal vanaf 1 september 2021 het C02-plafond stijgen van 95 naar 120 gr/km. Lever een werknemer zijn wagen in, dan doet deze hier voordeel mee.

Accountant is calculate the budget

Steun voor laadpalen

De gewesten zijn verantwoordelijk om meer laadpalen te installeren, maar ook voor particulieren en bedrijven zijn er een aantal stimuli in het plan opgenomen:

  • Plaats je als bedrijf laadpalen voor 31/12/2022 en stel je die ook (al dan niet betalend) ter beschikking van het publiek, dan kunnen de kosten voor 200% ingebracht worden. Tussen 01/01/2023 en 31/08/2024 is hier 150% voor voorzien.
  • Installeer je als particulier thuis een laadpaal dan kunnen deze kosten met een maximum van € 1.500 ingebracht worden in de belastingen.

Verbrandingsmotor kind van de rekening 

Vanaf aanslagjaar 2026 zal voor nieuwe voertuigen aangekocht na 1 januari 2023 de fiscale aftrek afnemen om helemaal te verdwijnen in 2028. Indien je je wagen eerder aankocht blijven de huidige regels van toepassing.

Plug-in hybrides aan 50%

Koop je een plug-in hybride na 2023 dan is er nog een maximale aftrek van 50%. Deze regeling geldt minimaal tot 1 januari 2026.

Interior of a Car

Enkel nog fiscaal voordeel voor emissieloze bedrijfswagens 

Koop je na 1 januari 2026 een nieuwe wagen, dan genieten enkel nog emissieloze wagens van een fiscaal voordeel. Enkel nog 100% elektrische bedrijfswagens zullen dus nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn. Bij lichte vrachtwagens met een klassieke verbrandingsmotor zal de aftrek tot 50% beperkt worden.

Berekening CO2-bijdrage en VAA ongewijzigd 

Aan de huidige CO2-bijdrage en het Voordeel Alle Aard verandert er niets.

Neem contact met ons op

Advies nodig?

Niet zeker welke laadoplossing best bij je past? Onze medewerkers maken je wegwijs. Ze kennen alle opties en toepassingen als hun broekzak.

Ook interessant

Het is een opwindende wereld, die van de eMobility. Blulinc zit in de kopgroep, volgt de actualiteit op de voet en neemt je mee in eigen innovaties.

Bekijk meer nieuws

Heb je een vraag bij een product of dienst van Blulinc, of heb je hulp nodig bij een bestelling? Trek gerust aan onze mouw.

Vraag hier raad